In tegenstelling tot de open brief van 2018 herken mij in de statement van de medewerkers van Troubleyn van 7 feb 2020.
Ik heb niet voor Jan Fabre gewerkt maar als collega en vriend heb ik Fabre en zijn Troubleyn medewerkers vele malen van dichtbij meegemaakt.
Daarin heb ik nooit een signaal gekregen dat aansluit bij de open brief van 2018. Integendeel. De familiariteit, humor, vakkundigheid, perfectionisme en onderling respect binnen Troubleyn heb ik juist met bewondering aanschouwd. Ik schaar mij onder de grote groep mensen die in de rij staat en staande ovatie geeft aan de sublieme verbeelding van ‘mens zijn’ in Fabres producties. Gevoelige en fundamentele thema’s als sexualiteit en macht zijn, zover ik het binnen Troubleyn heb meegemaakt en gezien, in symbiose en wederzijd respect tot indrukwekkend en hoogstaand theater verwerkt.
Hans van Houwelingen