Met dit schrijven wens ik mijn ervaringen met Jan Fabre en met Troubleyn te delen: In de beginjaren van Troubleyn heb ik de kans gehad om te werken met Jan Fabre. Ik was in 1985 zijn assistente in functie van de opera-trilogie in wording. Jan werkte indertijd met de Poolse componisten, H. M. Gorecki en E. Knapik. Ik stond hem bij met mijn kennis van de Poolse taal. We zijn samen vaak naar Polen gereisd. Later heb ik nog jaren voor Troubleyn gewerkt op freelance basis. Ik heb doorheen de jaren een goed contact behouden met Jan. We ontmoeten elkaar van tijd tot tijd. Ik durf gerust over vriendschap praten. Ik koester mijn jaren bij Troubleyn heel erg. Het waren niet altijd gemakkelijke omstandigheden, Jan eist veel van zijn medewerkers, hij streeft perfectie na. Ik heb zijn streven en zijn eisen altijd ervaren als een uitdaging om mijn eigen grenzen te verleggen, om mijn eigen verantwoordelijkheid op te nemen. Door mijn ervaringen bij Troubleyn, bij Jan Fabre heb ik talenten ontdekt bij mezelf en daar ben ik dankbaar voor, ik gebruik ze nog vaak. Samen met mijn onlangs overleden echtgenoot, Paul Sochacki heb ik vele voorstellingen bezocht, en ook zijn beeldend werk hebben we op de voet gevolgd. Paul heeft een kunstwerk gemaakt voor Jan. Het respect van deze twee kunstenaars was wederzijds. Ik kan alleen mijn eigen ervaringen delen en dat is goed zo.
Mieke Dus